Rijden met je "better half" - de 10 geboden

Het mountainbikeavontuur delen met je wederhelft kan geweldig zijn: samen genieten van het rijden en de omgeving, samen uitdagingen in het terrein overwinnen. Maar dat gaat niet altijd vanzelf: soms is samen rijden al een uitdaging op zich. Bij deze 10 tips voor als je je lief voor het eerst mee op pad neemt.
TEKST: MICHEL ROMEN

Als je partner (nog) niet dezelfde MTB-verslaving heeft als jij, is de kans groot dat je hem of haar een keer uitdaagt om op de fiets te stappen en het terrein in te duiken. Er is toch niets mooier dan samen over de trails te vliegen? Weet dan wel waar je aan begint. Hij/zij moet als absolute beginner nog een hoop leren, en het is niet vanzelfsprekend dat je allebei evenveel geniet van het rijden. Hieronder vind je 10 tips waarmee je de voornaamste struikelblokken omzeilt. Sommige uit eerstehands ervaring, andere (soms met plaatsvervangende schaamte) bij anderen waargenomen. En aangezien het statistisch gezien waarschijnlijker is dat je wederhelft vrouwelijk is, vanuit mannelijk perspectief geschreven - maar andersom net zo relevant.

 

1. Safety first

Safety First: zorg voor een goed passende helm en handschoenen, en overweeg ook extra bescherming. Geef je vriendin geen oude helm waar je zelf jaren mee hebt rondgereden. Niet alleen is de kans klein dat het de juiste maat is, ook heeft een verouderde helm niet dezelfde schokabsorberende eigenschappen als toen hij nieuw was. In elk geval is jouw oude helm voor haar minder veilig. Om over de looks maar te zwijgen…

 

2. Goed gereedschap

Zorg voor een passende fiets. Een vuistregel: de bovenbuis zou in het midden niet hoger moeten zijn dan binnenbeenlengte minus 5-10 cm. Let ook op de houding op de fiets. Veel mountainbikes zorgen zelfs bij maat S voor een behoorlijk gestrekte houding. Een kortere stuurpen kan dan voor weinig geld veel verbetering brengen.

Als jouw fiets een geschikte maat voor haar heeft, doe dan eens gek: laat háár op je favoriete trailmachine rijden. Niet alleen heeft ze daarmee een lichte, comfortabele, veilige en goed functionerende fiets, je geeft haar ook een heleboel vertrouwen. Zorg wel dat de vering op haar gewicht is afgestemd. En je hebt vast nog een oude hardtail achter in de schuur staan waar je haar prima op kunt vergezellen. Haalt jou ook  weer eens uit je comfort zone ;)

 

3. Geen klik

Zorg voor een paar platformpedalen met fatsoenlijke grip waarmee ze op het gemak aan de rijtechniek kan werken. Want waarschijnlijk sta je er zelf niet meer bij stil als je op de fiets stapt: inklikken en wegrijden maar. Maar voor een beginner zijn klikpedalen allesbehalve vanzelfsprekend. Vastzitten aan de fiets draagt voor haar niet direct bij aan het veiligheidsgevoel en zelfvertrouwen op de fiets. Ook zal een beginner de voordelen van klikpedalen nog niet kunnen appreciëren. O ja, en zorg voor een paar scheenbeschermers. Battle scars staan niet zo fraai onder een rokje…
 

4. Dress to impress

En over rokjes gesproken: de juiste fietskleding bevordert het fietsplezier enorm. Fietskleding is functioneel en zit het aangenaam, maar natuurlijk tellen de looks ook flink mee. Eigenlijk net als bij de mannelijke mountainbikers… Al met al is een hippe outfit een goede stimulans om vaker te gaan fietsen, en een prima kadotip voor de volgende verjaardag of kerst.
 

5. Ga er eens goed voor zitten

Zelfs op specifieke dames-MTB’s tref je het niet altijd aan: een dameszadel. En toch is dit een onderdeel dat het comfort op de mountainbike kan maken of breken. Vrouwen zijn namelijk anders gebouwd dan mannen: de zitbotjes zitten bij vrouwen verder uit elkaar dan bij mannen. Een dameszadel is op het breedste punt breder dan een herenzadel zodat het vrouwelijk zitvlak optimaal ondersteund wordt. Dus doe haar een plezier en investeer een paar tientjes in een goed dameszadel. Overigens kunnen mannen daar ook best mee rijden.
 

6. Oefenen, oefenen...

Neem de tijd voor uitleg en oefeningen zodat ze de basics onder de knie heeft: houding, evenwicht, remmen, gewichtsverdeling en – wellicht de belangrijkste – vooruitkijken. Probeer de rijtechniek niet te perfectioneren, maar werk vooral aan het vertrouwen. Het is een kwestie van wennen aan de fiets. Soms moet je de simpelste zaken samen uitproberen. Zo kan het slippen en uitbreken van een wiel onderweg voor een schrikreactie zorgen, terwijl het geen probleem is als ze het eens heeft uitgeprobeerd op bijv. een grasveldje.
 

7. ... en nog eens oefenen.

Ook al geef je je wederhelft graag mountainbikeles, toch is het geen slecht idee om haar een clinic te laten volgen. Een ervaren MTB-instructeur weet als geen ander hoe een beginnende mountainbiker op een verantwoorde manier vooruitgang kan boeken. Met gerichte oefeningen en een weloverwogen terreinkeuze kan iemand in één dag ontzettend veel leren. En juist omdat de instructeur en de deelnemers onbekenden van elkaar zijn, ligt er minder druk op het leerproces. En wie ontspannen is, leert sneller.
 

8. Maak het niet te ingewikkeld

Als je met je riding buddies op pad gaat, knallen jullie vast de ene na de andere waanzinnige trail af. Maar ga er niet zomaar vanuit dat je teerbeminde op dezelfde paden achter je aan kan scheuren. Begin op paden waar je gemakkelijk kunt fietsen zonder bijzondere skills. Bouw het zelfvertrouwen op en kies uitdagingen die bij haar niveau passen. Grenzen verleggen en af en toe een schuiver maken horen bij de sport, maar een flinke valpartij kan een heus trauma veroorzaken.
 

9. Maak het niet te zwaar

En wat de rijtechnische uitdagingen geldt, geldt ook voor de fysieke uitdaging: begin met korte routes die niet te zwaar zijn. Een nieuwe sport leren kost zowel mentaal als fysiek veel energie. Ideaal is een kort, afwisselend rondje dat je een paar keer achter elkaar kunt rijden. Zo kun je gemakkelijk kilometers maken en toch snel thuis zijn als de vermoeidheid toeslaat. De herhaling helpt bovendien bij het ontwikkelen van rijtechniek en zelfvertrouwen.
 

10. Hou het gezellig

Neem het vooral niet te serieus. Dus neem de tijd, leg de lat niet te hoog, hou het luchtig. Las een koffiepauze in en kijk onderweg met haar mee naar de flora en fauna in het bos. Girls just wanna have fun!