6 Upgrades die je fiets gegarandeerd leuker maken (deel 1/2)

Zin in wat nieuws, maar geen geld voor een nieuwe fiets? In deze reeks 6 tips om je fiets een functionele makeover te geven. Het resultaat: een fiets die er anders uitziet, die anders voelt en stiekem net effe wat lekkerder rijdt. Soms is anders gewoon beter. In dit eerste deel 3 upgrades voor beter sturen en zitten.
 
Men neme: een Canyon Grand Canyon 29er. Het typische XC-wapen om snoeihard mee over Nederlandse routes te knallen. Op ruwe trails in het buitenland laten het comfort en de controle echter al gauw te wensen over, en daarmee neemt de veiligheid en het rijplezier af. Terwijl de fiets het allemaal prima aankan. Prima basis voor een upgrade dus!
 

1. Dropperpost

Als je mountainbikers over hun verstelbare zadelpen hoort praten, zou je kunnen denken dat ze aandelen bij de fabrikant hebben. Zo enthousiast raken mensen als ze eenmaal de voordelen van een zogenaamde dropperpost hebben ervaren.
 
 
Toegegeven, een dropperpost voegt zo’n 300 gram aan je fiets toe. Maar het rijplezier op afdalingen en technische secties neemt dan wél met 300% toe! Door het zadel omlaag te schuiven wanneer je op de pedalen staat, vergroot je je bewegingsvrijheid en kun je de fiets gemakkelijker in bedwang houden, terwijl je bovenlijf er veilig en comfortabel boven ‘zweeft’. Je benen hebben een grotere ‘veerweg’ tot hun beschikking, en je kunt je lichaamsgewicht naar beneden brengen, wat onder alle omstandigheden gunstig is.
En dan te bedenken dat er ruim 30 jaar geleden al een eenvoudige versie bestond: de Hite-Rite was een externe veer die je zadel omhoog kon duwen, nadat je het voor een afdaling (met behulp van de zadelpensnelspanner) lager had gezet.
 
Prijs: vanaf circa 250,- euro
Gewicht: 300 gram extra

 

2. Kortere stuurpen

De meeste ‘allround’ mountainbikes worden uitgerust met een stuurpen van 100mm of langer. Hoe langer de stuurpen en hoe lager het stuur, hoe beter het gewicht van de rijder is gepositioneerd voor het klimmen. Ook de aerodynamica van de rijder is zo gunstiger. En aangezien je de meeste tijd besteedt aan het klimmen, is dat een logische houding. Toch?
Toch niet. Een gestrekte houding is weliswaar ideaal voor het klimmen, maar allesbehalve ideaal voor al het andere. In afdalingen duik je achter je stuur aan de diepte in. In bochten ligt er gemakkelijk teveel gewicht op het voorwiel. En op technische passages heb je onvoldoende bewegingsvrijheid om de fiets aan de grond te houden. Om over de rugklachten vanwege de gestrekte zit maar te zwijgen.
 
 
Een kortere stuurpen kan daar verandering in brengen. Deze lost de bovenstaande nadelen van een lange stuurpen goeddeels op, en zorgt bovendien voor een directer stuurgedrag. Het stuur komt dichter bij je zodat je iets meer rechtop zit. Als je een steile klim voor je kiezen krijgt, dan kun je nog altijd je gewicht naar voren en omlaag te brengen. Zoveel bewegingsvrijheid heb je niet met een lange stuurpen in een steile afdaling…
En wat heet een ‘korte’ stuurpen? Hier bestaat geen vuistregel voor. Neem gewoon je bestaande stuurpen als uitgangspunt; als je een andere stuurpen gebruikt die bijvoorbeeld 2 centimeter korter is, zul je het verschil al duidelijk merken. Korter dan 50mm hoef je meestal niet te gaan. Deze lengte wordt overigens gemeten van het hart van het stuur naar het hart van de vorkbuis, op het midden van de klemming van de stuurpen.
 
Prijs: vanaf circa 30,- euro
Gewicht: Nauwelijks verschil
 

 

 
 

3. Breder stuur

560 millimeter. Dat was omstreeks de eeuwwisseling de gemiddelde stuurbreedte op mountainbikes. Liefst met een set bar-ends en GripShift-schakelaars die het halve stuur in beslag namen. Ideaal als je in de stad tussen de auto’s door wil schieten, maar niet als je een technische singletrail in de Ardennen afjakkert.
Gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd, maar nog steeds rijden er veel mensen met een erg smal stuur rond. En dat is jammer, want een breder stuur geeft je meer controle over de fiets. Je hebt een grotere hefboom om het voorwiel mee te sturen. Je bovenlijf vormt een stabieler geheel met je armen en het stuur. En tot slot geeft een breed stuur je het stoere gevoel van een crossmotor – maar dan zonder het lawaai en de uitlaatgassen.
Is breder dan altijd beter? Nee. Sowieso zijn er grenzen aan wat praktisch is. Een stuur van 80cm of breder (en ja, die bestaan) komt niet vooruit op een dichtbegroeide singletrail. Een berijder van 1,50m zal heus niet comfortabel met zo’n biljartkeu kunnen rijden. En wordt je stuur meer dan een paar centimeter breder, dan moet je een kortere stuurpen nemen om niet te ver voorover te komen.
Wat is dan de juiste breedte? Goede vraag. Het antwoord kun je het best zelf bepalen: koop een stuur dat duidelijk breder is dan je huidige stuur (bijvoorbeeld rond de 75cm), en rijd er een week of twee mee. Kun je er niet aan wennen, dan haal je er links en rechts een centimeter af. Herhaal dit proces tot je een breedte hebt waar je je prettig bij voelt. Wedden dat dat enkele centimeters meer is dan waar je voorheen mee reed?
 
 
Prijs: vanaf circa 30,- euro
Gewicht: 0-100 gram extra
 
Deel dit artikel
Tags bij dit artikel