
5 Tips voor 'dode' handen tijdens het fietsen
Vooral op langere ritten kunnen je handen na verloop van tijd gaan tintelen en ‘dood’ aanvoelen. Waar komt het fenomeen vandaan, en hoe kun je het voorkomen?
Tintelende of gevoeloze handen zijn het gevolg van een beknelde zenuwbaan in het polsgewricht, en/of een slechte doorbloeding van en naar je handen. Je hersenen krijgen minder feedback meer vanuit je handen en polsen, en tegelijkertijd heb je minder kracht in en controle over deze lichaamsdelen. Bovendien gaat dit gepaard met een vervelend, zeurderig gevoel. Bij lage temperaturen ontstaat dit probleem nog sneller.
Oplossingen
Er zijn gelukkig manieren om tintelende handen aan het stuur van je mountainbike te voorkomen. Dit zijn de voornaamste:
1. Kijk eens kritisch naar je houding op de fiets
Heb je een ‘diepe zit’ met een laag stuur en een gestrekte houding? Dan komt er vanzelf veel gewicht op je handen terecht. Dit is funest als je regelmatig lang op de fiets zit. Probeer eens een hogere stuurpositie door de stuurpen voor een korter exemplaar te ruilen, en eventueel een riserbar. Let bij het afdalen en in technisch uitdagend terrein ook op je gewichtsverdeling.
2. Let op de positie van je handen en polsen ten opzichte van het stuur
Veel polsklachten ontstaan door een knik in de polsen, waardoor deze bij elke schok worden belast. Het stuur zou in lijn moeten liggen met je onderarm, zodat schokken rechtstreeks worden doorgeleid naar je armen - je natuurlijke schokbrekers.
3. Zorg ervoor dat je vingers gemakkelijk bij de remhendels kunnen
Als je omhoog moet reiken om bij de remhendels te komen, of juist onder het stuur moet grijpen (“monkey style”), dan staan de remgrepen niet goed afgesteld. Monteer de remhendels zodanig op het stuur, dat ze in het verlengde van je onderarmen staan als je op het zadel zit.
4. Kies de juiste handvatten voor jouw handen
De meeste mountainbikes worden in elke maat met dezelfde grips uitgerust, terwijl de handen van iemand met framemaat small gemiddeld kleiner zullen zijn dan die van een rijder met maat XL. Bij een te dun en/of kort handvat kunnen vingers afgekneld raken, terwijl een te groot handvat zich moeilijk laat omklemmen. Die laatste geeft doorgaans wel meer schokdemping. Er zijn handvatten in verschillende diameters, vormen en materialen en uitproberen loont.
5. Zoek het perfecte stuur
Tot slot kan de vorm en breedte van het stuur ook invloed hebben. De stuureinden zijn altijd enkele graden naar achteren gebogen. Dit heet de backsweep. Bij riserbars wordt daarnaast ook gesproken over de upsweep, oftewel de hoek waarmee de stuureinden naar boven zijn gebogen. Sommige handen hebben baat bij een recht stuur met weinig backsweep, en voor anderen heeft een flink gekromd stuur de voorkeur. Als je een nieuw stuur monteert dat breder is dan het vorige, dan zullen je handen bovendien verder uit elkaar zitten waardoor je bovenlijf meer naar voren komt. Om dit te voorkomen, is een combinatie met een kortere stuurpen aan te bevelen.
FOTO'S: RICARDO MEERTENS