5 Tips voor wortelpaden

Boomwortels zijn de schrik van iedere control freak. Want hoe houd je de fiets nu onder controle als je banden telkens willen wegglijden? Houd het hoofd koel met deze 5 tips.

TEKST: MICHEL ROMEN / FOTO: RONNY RUYTERS

Tip 1: Laat de touwtjes los

‘Controle’ is relatief: als je je gekozen lijn nauwgezet wil rijden, dan heb je al bij de minste of geringste schuiver het gevoel dat je de controle kwijtraakt. Probeer echter de touwtjes los te laten en de banden hun weg te laten zoeken. Stippel een grove lijn uit over het worteltapijt en zorg dat je ogen de globale richting van het pad volgen, zodat je niet opeens naast de trail staat.

Tip 2: Maak jezelf licht

Iedere boomwortel is een obstakel, en ieder obstakel remt je af – als je het überhaupt rijdend kunt overwinnen. Dus doe ook in wortelsecties je best om de fiets te helpen door je wielen te ontlasten of op te tillen als ze over een wortel rollen. Wees flexibel als een kat en kies een lijn over de minst ruwe stukken van het pad. Je hoeft het jezelf niet onnodig moeilijk te maken.

Tip 3: Benader wortels haaks

Boomwortels zijn het gevaarlijkst als ze in een flauwe hoek schuin over het pad liggen. De kans is dan het grootst dat je banden er langsaf glijden, zeker als de ondergrond nat is. Probeer wortels daarom zoveel mogelijk onder een hoek van 90 graden te benaderen. Als je dwars over de wortels heen rijdt, dan is de kans het kleinst dat je banden erover wegglibberen.

Tip 4: Zoek naar een ‘V’

Ook lopen boomwortels vanaf een boomstam meestal schuin af, of is zelfs het hele pad scheef (off camber). Dat maakt de kans op wegglijden nog groter. Vaak kruisen wortels elkaar rond het midden van het pad, waardoor er een soort V-vorm ontstaat. Zoek altijd naar dit soort V-vormen: hier weet je zeker dat je wielen niet zullen wegglijden. Zeker iets om mee te nemen in je lijnkeuze!

Tip 5: Houd de vaart erin

Wortelpaden worden pas echt lastig als je stilvalt. Elke wortel remt je verder af en even bijtrappen is er vaak niet bij. Houd daarom de fiets aan het rollen en rem zo min mogelijk af. Remmen zorgt voor extra frictie, waardoor je banden nog sneller wegglijden. Ook ben je met een hogere snelheid sneller over elke wortel heen en worden de banden krachtiger tegen de wortels aan gedrukt.

 

 

 

Deel dit artikel
Tags bij dit artikel