De Zugspitz-Arena, een ontdekking

Sommige oorden op de wereld zijn een begrip voor mountainbikers en hebben hun naam als mountainbikeresort al lang en breed gevestigd. Maar er zijn ook van die plekken die over de juiste ingrediënten beschikken, en toch in een soort schaduwpositie verblijven. De Zugspitz-Arena is zo’n plek, en het is een kwestie van tijd voordat dit gebied doorbreekt als trailparadijs.

Voor de volgende Bike Skills-fotoshoot had ik een alpendecor in gedachten. Dus zochten we een bestemming in de Alpen die niet te ver van huis was, maar waar wel al echte bergdecors te vinden waren. Ik herinnerde me de Zugspitz-Arena, en meer bepaald het plaatsje Ehrwald, nog van een wintersportvakantie van jaren terug. Gelegen net over de grens met Duitsland in Oostenrijk, met verschillende bergen boven de 2000 meter en de mogelijkheid om je fiets in iedere operationele lift mee te nemen leek dit de ideale bestemming voor een bike-avontuur.

 

En het duurt niet lang voordat we in Ehrwald neerstrijken. ****-Hotel Schönruh in Ehrwald is de perfecte uitvalsbasis. Het hotel kan zorgen voor guiding, huurmateriaal of clinics, en na het fietsen kun je gebruik maken van de sauna en andere wellnessfaciliteiten.

 

Onze eerste dagen in de Zugspitz-Arena zijn wat regenachtig en we rijden regelmatig letterlijk met ons hoofd in de wolken. Dat maakt het landschap gelukkig niet minder fraai, noch minder uitdagend.

 

Singletrails zijn bepaald niet schaars in de bergen rondom Ehrwald. Wel is het soms even zoeken. En het is constant een kwestie van respect voor de wandelaars; laten we niet vergeten dat de paden er dankzij hen liggen.

 

Ok, niet alle trails zijn moeilijk te vinden. Vanuit Bichlbach kom je met de Almkopfbahn gemakkelijk op een duidelijk aangegeven singletrail die easy begint...

 

... maar tegen de tijd dat je het bos uitrolt is hij veranderd in een heel ander beestje. Of zeg maar gerust een beest. Dit pad was waarschijnlijk nog in ontwikkeling, gezien de aanwezigheid van enkele drops zonder landing.

 

Met de laatste modderdag achter de rug keren we moe maar voldaan terug naar het hotel. Tijd voor wellness: de fietsen hebben het zwaar gehad en mogen wel eens vertroeteld worden. Gelukkig is het hotel daar goed voor uitgerust: in de fietskelder met indoor afspuitplek (!) is alles aanwezig om de machines weer in A1 conditie te krijgen.

 

En nadat de inwendige mensch 's avonds met een gastronomisch verantwoord 4-gangenmenu is verwend, is het tijd om de beelden van die dag te bekijken. Als we de ogen open kunnen houden...

 

Een nieuwe dag, een nieuwe berg. Een wheelie kan niets meer toevoegen aan zo'n schitterend landschap.

 

Al is het nu eenmaal erg moeilijk om de wieltjes aan de grond te houden op zulke speelse trails.

 

En als je ervoor open staat, dan is een leuke uitdaging ook nooit ver weg.

 

Op de laatste dag krijgen we eindelijk volop zon. En als de natuur zich van haar beste kant laat zien, dan doen wij dat natuurlijk ook.

 

Als je na een fikse klim op de top van de Höllkopf staat, zie je een reeks nog hogere bergtoppen ernaast liggen. Wat is een mens toch nietig in dit grote schouwspel.

 

En dan gaat er niets boven een welverdiende afdaling. Ook meer dan genoeg schouwspel, als je echt alles wil rijden.

 

Bike Holidays biedt hotelovernachtingen aan die specifiek op mountainbikers zijn afgestemd. Deelnemende hotels zijn voorzien van alle denkbare faciliteiten voor bikes en bikers, en voldoen zelfs aan strenge Tüv-keuringseisen. Ook de omgeving van de geselecteerde hotels is geschikt voor mountainbikes, met o.a. guiding, liften, routes en bikeparken vaak binnen handbereik. Rijplezier gegarandeerd dus!

FOTO'S: MICHEL ROMEN & RICARDO MEERTENS

Deel dit artikel
Tags bij dit artikel