Een dropperpost, iets voor jou?
Een mountainbike kopen is tegenwoordig best ingewikkeld. Vering, wielmaten, geometrie en afmontage: er komen een heleboel vragen op je af, die je waarschijnlijk niet had zien aankomen. De keuze voor een dropperpost is daar steeds vaker een van. Vraag je je af of dit iets voor jou is, omdat je bijvoorbeeld net met mountainbiken begint? Lees dan even verder
Het werkt net zo simpel als een bureaustoel: met een dropperpost kun je het zadel omlaag schuiven en omhoog laten komen wanneer je wil. Je hoeft maar een knop op het stuur in te drukken en de zadelpen wordt gedeblokkeerd, waarna je het zadel met je zitvlak omlaag kunt drukken. Een luchtveer in de zadelpen zorgt ervoor, dat het zadel omhoog komt als je de knop indrukt en er niet op zit.
Het concept van de verstelbare zadelpen is haast net zo oud als de mountainbike zelf, maar het duurde tot in de loop van de 00’s voordat een brede groep mountainbikers het nut ervan inzag en de industrie hier gehoor aan gaf. In de tussenliggende jaren zat er weinig anders op dan om te stoppen en het zadel met behulp van een snelspanner handmatig te verstellen, of afdalingen met een hoog zadel - en doodsverachting - tegemoet te gaan.
Het voordeel van een dropperpost is dat je het zadel op de optimale hoogte kunt zetten om kracht te zetten, bijvoorbeeld tijdens het klimmen, en onder het rijden uit de weg kunt schuiven als het terrein erom vraagt.
Waarom een dropperpost
Dat is gemakkelijk gezegd, maar wanneer vraagt het terrein daarom? Je zou kunnen zeggen dat dat elke keer is, als je uit het zadel komt en de aanvalshouding aanneemt. De bewegingsvrijheid die een dropperpost biedt, maakt het gemakkelijker om de fiets te beheersen, om drie redenen. Ten eerste ben je beter in staat om schokken op te vangen. Je kunt dieper met je benen inveren en kunt de wielen gemakkelijker aan de grond drukken in een kuil of bij een plotseling hoogteverschil. Ten tweede kun je je gewicht (zwaartepunt) verder omlaag brengen. En net als bij auto’s en motoren zorgt een laag zwaartepunt voor een betere “wegligging”. Ten derde kun je je gewicht gemakkelijker verplaatsen. Met de aanvalshouding maak je jezelf los van de fiets, en hoe meer bewegingsvrijheid je daarbij hebt, hoe beter.
In een steile afdaling is een dropperpost bijzonder nuttig
Daarnaast zijn er nog vele andere momenten, waarop een dropperpost van pas komt. Bijvoorbeeld als je op het zadel wilt blijven zitten, maar toch gemakkelijk een voet aan de grond wilt kunnen zetten. Of als je in de modder achterop je zadel wil zitten, om net iets meer druk op het achterwiel te krijgen. En natuurlijk bij een bunnyhop, manual of welke speciale manoeuvre dan ook.
De optelsom van het bovenstaande is met één woord te beschrijven: flow. Omdat je het zadel in een oogwenk kunt verstellen, kun je onder het rijden de scherpe kantjes van het terrein halen. Waar je misschien eerst nog eens moest slikken voordat je over een randje bergaf rolde, kun je nu moeiteloos je gewicht verplaatsen en doorrijden. En een rockgarden of een serie springbulten zijn ook zonder schromen te nemen, met dezelfde fiets waarmee je zojuist een lange klim hebt getrotseerd - en zonder af te stappen om je zadelhoogte handmatig te verstellen.
Om al deze redenen is een dropperpost een fantastisch hulpmiddel om je mountainbike, onder het rijden, van een race- en klimkanon te veranderen in een speelse machine voor technisch uitdagende zones en afdalingen.
Iets voor jou?
Wanneer is een dropperpost nu iets voor jou? Je kunt je beter afvragen, voor wie een dropperpost niet interessant is. Dat zijn in de eerste plaats de weight-weenies: rijders die een zo licht mogelijke fiets willen hebben. Een dropperpost weegt al gauw 300-400 gram meer dan een lichtgewicht zadelpen. Crosscountry wedstrijdrijders zijn meestal net zo kritisch als het op gewicht aankomt, en strijden (weliswaar steeds minder) vaak op parcoursen met relatief beperkte technische uitdaging. Dan is een lichte fiets, ondanks het hoge zadel, in het voordeel. Tot slot zul je ook zelden een dropperpost aantreffen op een downhill-, freeride- of dirtjumpbike. In deze disciplines is bewegingsvrijheid essentieel, en staat het zadel altijd in dezelfde (lage) positie.
Voor alle andere mountainbikers, en zelfs steeds vaker voor gravelrijders, is een dropperpost een geweldige tool om de mountainbike(r) nog capabeler te maken. Als beginner moet je er even mee leren omgaan, maar dat wordt al gauw intuitief en dan krijg je er een stuk veiligheid en zelfvertrouwen voor terug. Voor ervaren mountainbikers opent een dropperpost de deuren naar extremer terrein, hogere snelheden en meer flow. Voor veruit de meeste mountainbikers staat een dropperpost dus garant voor meer fun!
FOTO'S: MICHEL ROMEN, JULIEN RICHARD