Koester je home trails

Om beter te leren rijden, kan een biketrip naar het buitenland wonderen doen.  Een mountainbike is gemaakt voor ruw terrein, en in de bergen leer je mountainbiken zoals het bedoeld is. Maar ook dicht bij huis kun je prima aan je skills werken.

TEKST & FOTO'S: MICHEL ROMEN

Mountainbiken in de bergen is een geweldige ervaring, waar je veel van kunt leren. Onbekende situaties, lange klimmen/afdalingen en heftig terrein zorgen voor nieuwe uitdagingen en dwingen je om je grenzen te verleggen. Natuurlijk moet je wel trails en gezelschap zoeken die qua conditie en rijtechniek bij jouw niveau passen, maar als je deze hebt gevonden kan een paar dagen door de wilde natuur biken wonderen doen. Na thuiskomst van je internationale MTB-avonturen, voelt de lokale MTB-route waarschijnlijk als een driebaans snelweg.


In de bergen kom je vaak de grootste uitdagingen tegen, in een spectaculair decor


Of gewoon een rondje om de kerk

Maar tegelijkertijd zijn je lokale trails nog altijd een uitstekende plek om aan je rijtechniek te werken. Hier heb je niet het overweldigende en grensverleggende terrein zoals je dat in het buitenland vindt, maar wel bekende paadjes die juist vertrouwd voelen. Zeker voor beginnende en licht gevorderde mountainbikers is dit het terrein waar je de basics kunt perfectioneren. En wat te denken van je bochtentechniek? Nederland ligt vol met routes die eindeloos door de bossen kronkelen. Door bepaalde secties regelmatig te rijden kun je goed experimenteren met zaken als je snelheid en gewichtsverdeling, en de grenzen van je bandengrip opzoeken.

 

 

Ook zijn je lokale trails de ideale plek om nieuw materiaal uit te proberen of een andere afstelling te testen. Je weet hoe je fiets rijdt op dit terrein, en kunt dus goed vergelijken hoe het rijgedrag verandert met bijvoorbeeld andere pedalen, een andere bandenspanning of instelling van de vering.


Nederlandse routes, zoals hier in Horst, nodigen uit om je skills te perfectioneren

Zelf ervaar ik soms nog steeds echte eye-openers op bekend terrein. Ik rijd al meer dan 25 jaar op mijn eigen home trails rond Maastricht. Gelukkig vind je hier (voor Nederlandse begrippen) nog aardig wat hoogteverschil en uitdaging, maar vaak zijn het juist de kleine dingen waarop ik hier mijn techniek kan fijnslijpen: platte bochten, kijktechniek op dichtbegroeide secties, lijnkeuze bij hogere snelheden. Doordat ik het terrein ken en bepaalde segmenten herhaaldelijk rijd, kan ik goed focussen op bepaalde aandachtspunten en keer op keer mezelf proberen te verbeteren.

De moraal van dit verhaal? Ga zeker met je MTB op avontuur in het buitenland, maar ontdek ook wat je kunt leren op je eigen home trails. Eigen haard is goud waard.

Deel dit artikel
Tags bij dit artikel