MTB meets trial

Eén van de interessantste cross-overs op fietsgebied is ongetwijfeld die tussen biketrial en MTB. Danny MacAskill is op dit gebied natuurlijk een levende legende, maar de laatste jaren zijn er verschillende andere rijders die een creatieve en spectaculaire mix van trial en mountainbiken laten zien. In dit artikel 10 inspirerende video’s.

TEKST: MICHEL ROMEN / FOTO: SCREENSHOT UIT TRANSCEND/BURST-MEDIA

Alex Rudeau rijdt de Enduro World Series, en heeft duidelijk de nodige uren op de trialbike doorgebracht. Dat zie je vooral als hij op een hardtail rijdt, maar ook op een full suspension is zijn trialachtergrond niet te missen.


De trialscene in Tsjechië is best groot, en het niveau ligt er hoog. Vašek Kolář verruilde zijn trialfiets voor een endurobike en rijdt unieke lijnen over de Tsjechische rotsen.


Natuurlijk kan Danny MacAskill in dit lijstje niet ontbreken. Zijn acties zijn groot, groots en supercreatief. Het is soms moeilijk te geloven dat er geen truckage in Danny’s video’s zit; wel zei hij in een interview dat hij vaak veel pogingen doet om bepaalde scenes van een video te voltooien - soms meer dan 700!


Brayden Bringhurst voegt naast trial ook een stevig vleugje BMX aan zijn MTB-rijstijl toe. Dat levert veel flow en energie op, hier in het buitenaardse landschap van Moab.


Chris Akrigg mag dan geen rode stier op zijn helm hebben, maar met zijn unieke rijstijl wordt hij vaak in één adem genoemd met Danny MacAskill. Of hij nu op een trialbike rijdt of een trialmotor, een fatbike of een fixie - het is altijd adembenemend wat Akrigg laat zien.


In no-time bekend geworden op YouTube, is Fabio Wibmer inmiddels wereldberoemd van de enorme moves op zijn trial- en downhillbike. Tijdens de lockdown vorig jaar maakte hij wellicht zijn meest creatieve video, waarin hij zijn fiets alle hoeken van zijn huis in Oostenrijk laat zien.


Als trialrijder van het eerste uur maakte Martyn Ashton al video’s toen er nog VHS-videobanden waren. In Road Bike Party uit 2013 laat hij zijn trialtalent op een racefiets los, maar het verhaal neemt vlak daarna een dramatische wending: tijdens een trialdemonstratie komt hij hard ten val en loopt hij een dwarslaesie op. In de vervolgvideo’s Road Bike Party 2 en Road Bike Party 3 nemen Danny MacAskill, Chris Akrigg en Sam Pilgrim het stokje van Ashton over.


Pat Smage is elfvoudig Amerikaans kampioen motortrial, en kan ook op de mountainbike een partijtje knallen. Als relatieve nieuwkomer in de MTB-scene laat hij meteen een krachtige en lekker flowy rijstijl zien.


Hans “No Way” Rey was de eerste die trial met MTB combineerde en hoort dan ook beslist in dit lijstje thuis. De absolute pionier op dit gebied is altijd op reis naar exotische bestemmingen, samen met andere bekende rijders. Uit de ruim 30 jarige carrière van Hans Rey hier een video van zijn trip naar Corsica met Kenny Belaey, de Belgische negenvoudige wereldkampioen trial.


Ook in Japan is de trialsport populair, en Tomomi Nishikubo is een van de Japanse YouTube-sterren van dit moment. Aan skills en creativiteit ontbreekt het in elk geval niet, getuige bijvoorbeeld zijn video “Ride to Survive”.

 

 

Deel dit artikel
Tags bij dit artikel