NODABS trial tutorials

Wat deed jij in het eerste decennium van deze eeuw? Ik was vooral op de trialfiets te vinden. Rotsen, muurtjes en straatmeubilair trotseren op twee wielen - of soms zelfs maar één wiel. Een leuke uitdaging die je eindeloos kunt uitbreiden. Het kan namelijk altijd hoger, verder, groter. Nieuwsgierig? Begin vandaag nog met de tutorials in deze blog!

Bij trial is het de uitdaging om een parcours af te leggen zonder voet aan de grond te zetten. In trialwedstrijden noemt men een voet aan de grond ook wel een "dab". Je zou de missie van iedere trialrijder dus kunnen samenvatten in de woorden "no dabs". Onder die noemer nam ik enkele jaren geleden een reeks instructievideo's op. De website is inmiddels offline, maar de video's staan gewoon op Youtube. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet, in oplopende moeilijkheidsgraad. Enjoy!

 

NODABS biketrial Tutorial: Trackstand (sur place)

De trackstand is de voornaamste basistechniek voor iedere trialrijder. Met de trackstand kun je tot rust komen en anticiperen op de obstakels die voor je liggen - of gewoon de show stelen bij het stoplicht.

 

NODABS biketrial Tutorial: Hoppen

Hoppen is een goed alternatief voor de trackstand, als je te weinig ruimte hebt om voor- en achterwaarts te rollen. Met kleine sprongetjes corrigeer je het evenwicht.

 

NODABS biketrial Tutorial: Pedal punches

Met behulp van pedal punches kun je van het hoppen een voorwaartse beweging maken. Handig als er enkele lage obstakels op de trail liggen bijvoorbeeld.

 

NODABS biketrial Tutorial: Zap-tap

De zap-tap stelt je in staat om grotere obstakels rijdend te overwinnen. Ideaal om de vaart erin te houden in extreem terrein.

 

NODABS biketrial Tutorial: Side drop

Met een zijwaartse afsprong kom je overal onder - of het nu om een stoeprandje gaat of om het dak van je garage.

 

NODABS biketrial Tutorial: Backwheel hops

Backwheel hops vormen een handige techniek voor de geoefende trialist. Hiervoor is een goed evenwichtsgevoel onmisbaar.

 

NODABS biketrial Tutorial: Pedal kicks

Met pedal kicks worden backwheel hops pas echt effectief. Je kunt tot wel twee meter voorwaarts springen, vanuit stilstand!

 

NODABS biketrial Tutorial: Wheelie drop/gap

Deze techniek is ook weer erg handig op de trail. De diepte inspringen of een gat overbruggen - met de goeie oude wheelie als basis.

VIDEO: GUUS BOUWMANS / MICHEL ROMEN

Deel dit artikel
Tags bij dit artikel