Shooting @La Palma

Met een groeiende berg ideeën in mijn achterhoofd en een krimpende voorraad boeken op de zolderkamer werd het deze winter hoog tijd om aan een nieuwe druk van het boek Bike Skills te werken. Aan de tekst zat ik al een tijdje te schrijven, maar foto’s zeggen nu eenmaal meer dan 1000 woorden en dus moest er ook nieuw fotomateriaal komen. Gelukkig kon ik in het afgelopen najaar nog een paar dagen in Zuid-Frankrijk met een fotograaf op pad, maar waar ga je hartje winter nou beeldmateriaal vandaan halen

Het antwoord ligt voor de kust van Marokko in de Atlantische oceaan: de Canarische Eilanden. Met een klimaat dat zelfs ’s winters zonniger is dan een Nederlandse zomer, is het hier het hele jaar door goed toeven. Om over het landschap en de trails nog maar te zwijgen: Tenerife, Gran Canaria en La Palma zijn ware pareltjes voor wie ’s winters toch lekker wil rijden. Het massatoerisme krijg je er gratis bij – al heb je hier buiten de toeristische oorden weinig last van.

Op La Palma is het wat dat betreft gelukkig relatief rustig. Dit eiland ligt het verst weg van het Noord-Afrikaanse vasteland en staat bekend als het steilste eiland ter wereld. En hoewel het niet groot is (ca. 42km van noord naar zuid), is de diversiteit van zowel landschap als weersomstandigheden enorm. Van de groene, vochtige jungle in het noordoosten tot de zwarte lavaduinen in het zuidwesten: er is altijd wel ergens zon en een lekkere trail te vinden.


Uitstekende omstandigheden om te fietsen én om foto’s te maken dus, en daarbij komt fotograaf Marten van Dijken van VanMarty Photography om de hoek kijken. Deze Nederlander is sinds 9 jaar op La Palma woonachtig en kent het eiland beter dan menig Palmero. Mede dankzij zijn werk als fotograaf en voor de Canarische TV komt hij regelmatig op iedere uithoek van het eiland en is hij volledig ‘ingeburgerd’. Fototechnisch gezien heeft hij een gedegen achtergrond en de nodige jaren ervaring achter de camera. En daar bovenop is Marten gewoon een hele relaxte kerel! Een perfecte basis dus voor deze samenwerking.


In de dagen voorafgaand aan de shoots heb ik me bij een gids van Atlantic Cycling gevoegd, om het terrein te verkennen. Ik was er al eens eerder, maar herinneringen vervagen en trails veranderen. Leuk detail: Stefan Schlie blijkt die dagen te gidsen. Deze Duitser zal bij weinigen een belletje laten rinkelen, maar ik ken hem nog van toen hij nog internationale trialwedstrijden reed. Sowieso heeft Atlantic Cycling een interessant ‘personeelsbestand’: zo rijdt DH-topper Steffi Marth regelmatig mee bij de “Gravity Girls Week”.

Eenmaal aan het fotograferen blijkt nog maar eens hoe nauw dit luistert. Om een beweging goed in beeld te brengen moet alles kloppen: het terrein, de lichtomstandigheden, de timing en natuurlijk de beweging zelf. Gelukkig ben ik met een professional op pad en weet Marten telkens de juiste snaar te raken. Maar toch ook respect voor de ‘amateur’-fotografen waarmee ik eerder op pad was – Guus, Gilbert, Ralph, Sjoerd, Jeroen e.a. – you know who you are. Dit is geen sinecure.


Het resultaat: een USB-stick vol fantastische beelden, waarvan een paar in dit bericht. Meer vind je uiteraard terug in de nieuwe uitgave van Bike Skills, later dit jaar. Een paar bedankjes zijn wel op hun plaats: Marten voor het topwerk en het geduld (niet slecht voor iemand die zegt dat hij dat niet heeft), Philipp en Stefan van Atlantic Cycling voor de support bij de voorbereiding en Monta Rent-a-car voor de puike huurauto met Thule-fietsdrager.

FOTO'S: VANMARTY PHOTOGRAPHY

Deel dit artikel
Tags bij dit artikel