Sponzige Reverb? Zo los je het snel op

De RockShox Reverb is de meest gemonteerde dropper post. Maar er wil nog wel eens lucht in het systeem komen, waardoor deze zadelpen één tot enkele centimeters inzakt als je erop gaat zitten. Erg vervelend als je net een flinke klim voor de boeg hebt. Maar daar is nu een quick fix voor, die je overal kunt toepassen!

- Stap 1: Zet de zadelpen in de hoogste positie en plaats de fiets op zijn kop op de grond. Natuurlijk even opletten met fietscomputers, schakelaars of bellen en liefst op een zacht matje.
- Stap 2: Druk de remote-knop van de zadelpen in en duw de trapas omlaag, zodat de zadelpen zijn laagste stand bereikt.
- Stap 3: Draai je fiets nu weer om zodat hij met de wielen op de grond staat.
- Stap 4: Druk nogmaals op de remote-knop en laat de zadelpen weer volledig uitschuiven.

En klaar is Kees. Maar let wel: Het trucje werkt niet permanent, en helaas komt de sponzigheid na enige tijd weer opdagen. Juriaan van der Flier van Reverbished.nl licht toe:

“De ongewenste invering komt doordat er lucht de oliekamer in wordt gezogen. Door de fiets ondersteboven te draaien, verplaatst de lucht in de oliekamer zich tot tegen de IFP (internal floating piston). Door het indrukken forceer je de lucht vermoedelijk weer terug langs de IFP, en daar blijft hij na het terugdraaien enige tijd. Maar het blijft een trailfix, een noodoplossing waarmee je een servicebeurt niet kunt voorkomen. Bij de oudere modellen van de Reverb kwam de afsluitdop van de grote oliekamer weleens los waardoor er simpelweg olie weglekte en de post daarom inzakte. Dat soort problemen kun je helemaal niet oplossen met deze truc. De nieuwere modellen, en vooral de Stealth uitvoering zoals type B1, gaan gelukkig wel lang mee.”

Uiteindelijk is een servicebeurt dus de enige échte oplossing voor een sponzige dropperpost. Maar misschien is deze quick fix net genoeg om je ride ongestoord af te maken.

Bron: Singletrackworld

 

 

 

Deel dit artikel
Tags bij dit artikel